Pompoensoep
Deze geweldige pompoensoep schreeuwt echt herfst! Het zit niet alleen vol met oogstgroenten zoals pompoen en zoete aardappel maar het is ook warm en nootachtig dankzij nootmuskaat, gember en kaneel. Als extra bonus is dit heerlijke gerecht van nature veganistisch, glutenvrij, soja-vrij. Een geweldige optie om gasten te bedienen, omdat het vrij is van veel voorkomende allergenen.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 10 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 25 minuten min
Gang Soep
Keuken Nederlandse
Equipment
- Kleinsteel pannetje
- snijplank
- Keukenmes
- Staafmixer of keukenblender
- 4 a 6 soepkommen
- bakplaat
- Bakpapier
- oven
- eetlepels
- theedoek
- bewaarbak
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 500 gr pompoen
- 1 grote witte ui
- 4 teentjes knoflook
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel zeezout
- ⅙ theelepel kruidnagel
- ½ theelepel noodmuskaat
- snufje ceyennepeper
- snufje zwarte peper
- 600 ml groentenbouillon
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepel agavesiroop of honing
- klein handje groene pompoen pitten
- 1 stukjes gember
- 200 gram zoete aardappel
Instructies
- Verwarm de oven voor, op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de pompoen en snijd 500 gram pompoen in groven stukken en schep de zaadjes eruit. Schil ook de zoete aardappel, en snijd deze ook in grove stukken. Maak de witte ui schoon en snipper deze in fijne stukjes. Schil de gember, en rasp deze fijn. Verwarm 600 ml groentebouillon in een klein steelpannentje.
- Smeer met een keukenkwast 1 eetlepel olijfolie over het vruchtvlees van de 500 gram pompoen en de 200 gram zoeteaardappel en plaats de stukken op de bakplaat. Rooster 35 minuten of langer, tot het oranje vruchtvlees gemakkelijk met een vork kan worden doorprikt. Zet het een paar minuten opzij om af te koelen.
- Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een grote pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg als de olie glinstert ui, knoflook en zout toe aan de pan. Roer om te combineren. Kook, af en toe roerend, tot de ui glazig is, ongeveer 8 tot 10 minuten.
- Voeg het pompoenvlees, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper, snuf versgemalen zwarte peper, en geraspte gember toe. Gebruik je roerlepel om de pompoen een beetje te breken. Giet de bouillon erbij. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen dat alle smaken vrij komen.
- Terwijl de soep kookt, roostert u de pompoenpitten in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, tot ze geurig, goudbruin zijn en kleine ploffende geluiden maken. Je wilt dat ze lekker warm zijn, maar niet verbrand. Breng pompoenpitten over in een kom om af te koelen.
- Als het pompoenmengsel gaar is, roer je de kokosmelk en agavensiroop of honing erdoor. Haal de soep van het vuur en laat hem iets afkoelen. Je kunt een staafmixer gebruiken om deze soep in de pan te mengen. Of je kunt een keukenblender gebruiken, die de meest romige resultaten oplevert. Werk in delen, breng de inhoud van de pan over naar een blender (vul je blender niet voorbij de maximale vullijn!). Maak de deksel van de blender stevig vast en gebruik een theedoek om je hand te beschermen tegen stoom die uit de bovenkant van de blender ontsnapt terwijl je het mengsel tot een glad mengsel pureert. Breng de gepureerde soep over in een serveerschaal en herhaal met de resterende porties.
- Proef en pas indien nodig aan naar smaak. Misschien wil je meer kokosmelk toevoegen voor extra romigheid / mildere smaak, agavesiroop of honing om het een beetje zoeter te maken).
- Schep de soep in afzonderlijke kommen. Strooi zonnebloempitten over de soep en serveer. Laat de overgebleven soep volledig afkoelen voordat je het in een geschikte bewaarbak doet en tot 4 dagen in de koelkast zet (restjes smaken de volgende dag nog beter!). Of vries deze soep maximaal 3 maanden in.
- Eetsmakelijk! Maak een leuke foto, en deel dit met @wauwfood op instagram!
Trefwoord pompoen, Soep, Vegatarisch